dissabte, 11 de maig de 2013

Ressenya Bibliogràfica "Terra Baixa"


Terra baixa és una obra teatral del poeta Àngel Guimerà, l´ha donat a l´obra un fort plantejament social a causa de la etapa que passava l´escriptor, també ha introduït intrigues i passions amoroses que ja havia plantejat en les obres anteriors. Terra baixa correspon a l'època de plenitud creativa d'Àngel Guimerà i ha sigut una de les obres més representades i traduïdes de la llengua catalana, a més aquesta obra fou estrenada per primera vegada en versió en castellà a Madrid el 27 o 30 de novembre de 1896.


Encara que el tema principal és l´amor entre els protagonistes principals, Gimerà ha introduït uns altres temes como pot ser l´opressió; d´aquesta manera l´autor aconseguix una realitat més contemporànea i la posibilitat que al llarg de l´obra apareixen distintes relacions entre els personatjes a fí de donar-li més estirada a la seua obra.


Primer Acte:
Sebastià i la Marta mantenen una relació amorosa en secret. Sebastià encara que té totes les propietas, també te moltes teutes i per aixó és cassarà amb una pibilla. I per assegurar-se de que le gent no pensa que ell i Marta estan junts també casa a la Marta amb un pastor denominat Manelic de la terra alta. Encara que Manelic s´ha enamorat de Marta i Marta odia a al Manelic, Sebastià els força a cassar-se.

Segón Acte:
A la terra baixa tot el món es riu de Manelic pel seu cassament i per la seua ignorància, tot el món menys la Nuri que fa amistat amb ell. Manelic no vol continuar a la terra baixa i toma la decició de tornar a les muntanyes però ara Marta ja sent amor per Manelic i vol anar-se amb ell. Quan Sebastià s´adonà de les seues intencions i ho vol evitar.

Tercer Acte:
Els perdigons vigilen a Manelic perque no li faça res a l´amo. Quan Sebastià arriba per veure a Marta, Mossen el seu criat li recomana que fora a casa perque els pares de la seua promesa li estava esperant. Més tard apareix la Nuri que vol ajudar a Marta a fugir, i justament quan la Nuri fa la senyal i Marta ix del molí s´enfronta amb el Sebastia que la maltracta. Apareix Manelic i te amb Sebastià una batalla a mort en la qual guanya Manelic i deixa lliure a tot el món.
Finalment Manelic i Marta poden fugir tranquilament a les muntanyes.

Ara vaig a dar una patita opinió personal del que parescut aquesta obra d´Àgel Guimerà.
Crec que el tema sobre el qual es desenvolupa el conflicte de l´obra és molt adequat, i que els aspectes que ha tractat com pot ser l´amor ente Manelic i Marta, l´odi a Sebastià, l´ignorància de Manelic i la inociencia de la Nuri entre altres son uns aspectes que li donen a l´obre el punt que totes le grandes obres teníen que tindre per enganxar al lector i tindre el desenvolupament de l´historia bé argumentat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.