diumenge, 28 d’abril de 2013

Els tres eixes


Aquest tram de l’avaluació ha estat temàticament girant al voltant de tres eixes fonamentals: Vicent Estellés, Terra Baixa i com no, la sintaxi.

En allò referent a Terra Baixa, vam acabar la segona tasca per puntuar el treball: la tertúlia dialògica. Donà temps a que cada persona present fera una intervenció i inclús a que alguns repetiren, com va ser el meu cas. Supose que açò fou així perquè els passatges que es llegiren foren massa llargs, si haguérem reduït un poc més l’extensió potser hauria donat temps a fer una activitat més completa en quant a continguts.

També vam iniciar l’última tasca donant consells i directrius. Parle del treball artístic per al qual podrem triar entre diverses activitats, com férem a l’avaluació passada. Toni ens exposà una variada llista que avarca des d’aquells treballs objectius i esquemàtics com una ressenya o una carta fins a tasques més complexes com per exemple monòlegs o escenificacions d’algunes escenes rellevants a l’obra.

A mi m’ha agradat la proposta del monòleg d’un dels personatges. Pel moment, la meua idea és representar a Sebastià. Agafaré en part l’idea que el professor llançà i intentaré reflectir l’angúnia de l’antagonista fent ús d’esdeveniments passats que tal volta justifiquen el seu comportament. A més, escoltàrem alguns treballs pareguts, com aquell que féu Arantxa l’any passat per al llibre Jo de Jordi Sierra i Fabra.

El segon eix, la sintaxi, l’hem treballant com solem fer-ho des que començarem; amb l’anàlisi d’oracions compostes i connectors: classificació de subordinades, estudi de la funció de la partícula que, substitució de connectors i ús correcte de preposicions.

Tanmateix, també iniciàrem una nova activitat, què consistia en traduir frases del castellà al valencià. Però aquestes eren distintes perquè algunes tenien uns connectors tan peculiars i específics que, ni tan sols els castellanoparlants sabíem reconèixer. Fou una proposta interessant, encara que amb cert grau de dificultat.

L’últim tòpic que tractàrem té nom i cognoms: Vicent Estellés. Per a aquells que no hi vinguéreu a classe, aquest home era un periodista, escriptor i, un dels més importants poetes valencians del segle XX i dels més reconeguts en la seua llengua.

Es considerava el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, i es digué que fou el millor poeta valencià des de l'època d'Ausiàs March i Joan Roís de Corella.

Vicent Andrés Estellés té una obra diversa i molt extensa. Encara que és més coneguda la poesia, també escrigué novel·les, obres de teatre, guions de cinema i unes memòries. Els temes centrals de la seua obra són la mort, el sexe i la pàtria, sempre des d'un prisma popular, quotidià, senzill, directe i, fins i tot, vulgar. Tota la seua obra és difícil de catalogar, ja que algunes obres les tornava a elaborar a partir de llibres o anotacions privades, com els Manuscrits de Burjassot, Cançoner o Mural del País Valencià, dels quals només en publicava fragments o aquells poemes que considerava més adients.

L’activitat que vam allotjar al nostre Institut portava el nom de La paraula viva, ja que, com explicaren dos dels presentadors de l’activitat, l’esperit i les obres d’Estellés continuarien vives mentre es realitzaren esdeveniments com el d’aquesta setmana. Voluntaris o a dit, foren triats 10 alumnes de cada curs. Del nostre foren Borja, Pablo Ortega, Pedro, Laura, Sílvia, Melannie, Héctor, Fany, Arantxa i David Chulià. Cadascú llegí un poema distint del poeta al saló d’actes, amb la companyia del batxillerat econòmic. L’objectiu era gravar-los per finalment construir un CD amb l’obra d’Estellés narrada per joves del centre. Toni ens ha confirmat que abans que acabe el curs ens faran arribar una còpia d’aquest.

En conjunt, fou interessant el projecte, car suposà un parèntesi en la dinàmica habitual de la classe, afegint-ne que vam conèixer un autor més contemporani, puix estem acostumats a estudiar escriptors més antics.

Aprofite l’entrada per recordar que aquest dimarts conclourà el termini per a l’entrega de matrícules als graus de certificació oficial del valencià expedits per la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià. Us anime a tots a que almenys ho intenteu, jo tinc models de convocatòries passades i conec de prous recursos en línia i en paper d’entrenament. Recordeu que tindreu dos convocatòries per intentar aprovar!

Sort! 

Els tres eixes temàtics

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.