dissabte, 9 de març de 2013

Comentari de Vita Christi

El comentari el vaig a fer sobre Vita Christi. Va ser escrita per Isabel de Villena al segle d'or. 
Isabel va nàixer a València el 1430. Va arribar a ser abadessa en 1463 i va morir al  monasteri de franciscanas clarisas de la Santísima Trinidad de Valencia en 1490.
Es sap que va tindre relacions amb molts escriptors de lèpoca.


La seua obra narra la vida de Jesucrist i es troba basada en dades reals i omplits els buits amb dades i fets inventats.

escriptors .


Vita Christi és l'única obra que ens ha arribat d'ella. Aquesta anava dirigida a les monges del convent.


El génere és literari i el tema religiòs ja que tot el llibre es basa en les vivencies de la mare de Deu, Maria i Jesucrist el seu fill.


El fragment "Com el senyor, predicant a Jerusalem, va convertir la noble i gran senyora Magdalena, atraent-la cap al seu amor i coneixença"
Els esdeveniments mès importants són: al principi ens conta la vida de Magdalena, la primerenca mort dels seus pares, la riquesa de la qual ella disposava i els vicis dels que gaudia. Com anar a festes i gales. 
Va arribar a les seues oïdes que un home anava predicant i que les seues divines paraules transformaven en bé els cors.
Magdalena en sentir això es va posar a punt i va anar a escoltar-lo. Com que anava acompanyada, els seus homes la van col.locar la primera. Jesucrist la va mirar abans de posar-se a parlar i els dos es van enamorar perdudament. L'ún de l'altre.
Eixe amor va fer que ella i el seu cor es trasformaren i seguiren les paraules i consells que el seu Rei de vida l'hi havia donat.


El registre es cult. Fervor, eloqüència, avalot.
Com el tema és religiós, apareixen paraules que només s'usen o coneixen en eixe context. Com el noms de Sants o Salomó que és un rei que ix molt a la Bíblia.
L'estil es senzill per a l'época que es tracta i és una cosa estranya ja que aquest llibre anava dirigit a les monges del seu convent. 
Es pot entendre fàcilment ja que no té res a vore amb altres llibres escrits a la seua época.


Pel que fa a l'autora d'aquest llibre jo m'imagine que seria una dona avançada per a l'época que li va tocar viure. 
Plena d'imaginació i de idees va escriure aquest llibre mesclant els fets que coneixiade la seua religió amb bona part de la seua imaginació.

En la seua obra Isabel pense que reflecta la idea que les dondes tenen un paper molt important i mereixen un reconeixement per això.

destinatàries eren les seues companyes monges a les quals el llibre els agradaria més o menys en funció de les seues idees. Però també crec que Isabel va escriure el llibre de forma molt senzilla per tal que tot el món poguera entendre-ho i s'entenguera la seua història.

L'época deuria ser molt dura per a les dones que es veien dominades totalment pels homes i gens valorades. 

Per últim vaig a donar la meua opinió sobre el text. 
A mí en concret els temes religiosos no em causen furor però de pensar el difícil que era ser dona escriptora en eixa época em fa valorar aquesta obra molt més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.