diumenge, 10 de març de 2013

Comentari de Text

Aquest és el meu comentari de text que vaig fer per a la segona avaluació.

L´obra a tractar fou escrita per Françesc Eiximenis nascut a Girona i mort a Perpinyà.
En aquesta obra es narra com un mercader va tornar bé del seu viatge i per això va posar-li una candela a cada un dels sants però li va sobrar una i com va veure una imatge del diable va posar.la baix seua. Quan el mercader dormia, el diable se li va aparèixer i li va oferir qualsevol desig, el mercader va demanar molts diners i ell sel´s donà però com que dormia i tot era un somni, el mercader per assegurar-se d`on  s´encontrava la seua fortuna va fer  les seues necessitats per indica-ho. Quan va despertar s´adonà que havia cagat al llit i pensà que per més bé que li faças al diable, ell sempre t´enganyarà.

Els principals esdeveniments són la generositat del mercader al posar-li una candela al diable. La maldat del diable per enganyar al mercader i la ignorància humana quan el mercader confia en el diable per demanar-li diners i fer el que volguera.

La tesi seria la maldat del diable i la poca consciència del mercader ja que el mercader accepta negociar amb el diable sabent que la imatge que es té d´ell en l´esglèsia és d´una persona malvada i que només vol fer el mal.  Per argumentar la maldat del diable cal recordar que enganya el mercader que fins i tot li havia posat una candela per honrar-li.

Un mot de registre culte pot ser per exemple "enduia" en l´oració: "A continuació li va semblar que se l´enduiaen un gran camp". Encara que l´estil es estandar també s´hi poden trobar paraules com "cagat"; però majoritariament l´estil del text es estandar.

Potser que l´autor fora una persona religiosa cristiana i que volguera dar un missatge d´advertència con respecte al diable.
Els destinataris també potser que foren cristians i que tingueren interès en aquest tema ja que si el destinatari no es cristià aquest tema no l´importaria massa.
En quant a l´època seria quan la religió estiguera molt present en la societat en un lloc on únicament es practique el cristianisme.

Vaig llegir un llibre en el qual el protagonista li posava un ciri al diable i aquest en agraïment li ajudava a aconseguir els seus objectius fins i tot una vegada la protagonista ja estava morta. Un poc al contrari que en el "Dotzé d´el crestià" en el llibre el diable no li enganya ni li demana res a canvi.

El tema pot ser els enganys del diable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.