dilluns, 11 de març de 2013

Comentari de la 2ªevaluació al blog


El fragment elegit es Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular de Ramon Muntaner.

L’autor d’aquest fragment es Ramon Muntaner. Nasqué en Peralada, on transcorre aquest fragment, i va viure en una alquería de Xirivella on va escriure  les seues obres. Com que ell va naixer en Peralada, i aquest fragment hi esta ambientat tambe en aquest lloc, podem dir que ell relata la seua vivencia personal sobre el relat, cosa comuna en les seues obres.

Podem dir que es un relat épic, no per tractar de cavallers, peró si d’una gesta d’una dona. Tambe es historic, ja que esta enmaracat en la transició de diversos reinats. Per ultim un posible tema seria “la valentía menyspreuada de la dona”.

El relat gira al voltant de Mercadera, una dona llesta, alta i corpulenta. Aquesta viu a Peralada on te una botiga. Mercadera es preparà per anar a l’hort a recollir unes cols,  amb la vestimenta adequada que era d’home, a més d’una llaça que sempre en porta.
Mentres recollia escoltà unes campanetes. En el sequió entre el seu camp i el del costat, hi havia un cavaller francés a cavall que no sabia per on eixir. Mercadera li donà amb la llança, atravesant les faldes de la cuixa i clavant-se aquesta en el cavall. Mercadera obligà al francés a rendir-se si volia viure.
Tragué la llança al cavall i s’els en portà a Peralada, on la gesta va ser relatada moltes vegades. Les aremes i el cavall s’els quedà, a més del rescat pel cavaller francés.

El mot més sugerent es “genolla”, que coneixent el seu significat aclareix part del relat. Una característica a destacar es com Muntaner fa defensa o elogi de les dones, que participen en combat, en aquest fragment. Tambe a destacar “Que us diré?”, utilitzant us estil directe, com si el text estiguera fet per a ser relatat.

Alqueria valenciana
L’autor me l’imagine que te les seues idees basades en els fets que ell mateix viu, i que es reflecteix en la seua obra. Els lectors posiblement puguen ser gent del poble a la que li agraden aquest tipus de relats de gestes per part d’un home o dona normal.

Posible comparació seria la de la dona combatent en l'època, cosa poc comuna, amb la dona que lluita per els seus drets hui en dia, encara que açó ja esta quasi asumit, i no més es donaria en certs llocs i situacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.