dilluns, 11 de març de 2013

Comentari 2ª avaluació


El comentari el vaig a fer sobre Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular.

Va ser escrit per Ramon Muntaner que va nàixer al 1265 a Peralada i va morir en Eivissa al 1336. Aquest autor va escriure una de les cróniques més importants i fóu un admirador dels monarques.
Participà en molts dels fets que va escriure per això en coneixia les dades de primera mà. En aquesta época es basa sobretot en les dones i la seua valentia.

Aquest fragment tracta sobre una dona,Mercadera, que no li dona por la host francesa que es troba a Peralada, lloc on viu . Aquesta dona és una dona corpulenta i forta però també molt llesta que en lloc d'amagarse lluita amb ú d'ells que es troba pels seus camps. El ferix i fa que es rinda. Aclamen en el poble a Mercadera per la seua destressa i gracies a ella manen un rescat per al francés.
Ramon Muntaner sempre elogia les dones participants en combat i aquesta dona, Mercadera, va ser realment una gran guerrera. És una historia verídica

Aquest fragment correspon a una narració històrica on hi apareguen argots d'una época anterior i succesos que només poden ocorrer a una época determinada.

El tema principal és sens dubte la valentia i fortalesa de Mercadera.

Hi apareixen en aquest fragment mots que corresponen a l'época medieval com gonella que en l'actualitat seria com una espècie de vestit o bata però no luxós.
Florins que eren les monedes utilitzades.
En qüant a l'estil es breu i de fàcil comprensió.

L'autor m'imagine que seria admirador de les dones fortesi sabies que lluitaven pels seus interessos i no s'amedrentaven per qualsevol cosa.
Els destinataris somniaríem amb aquestes dones que pareixien com heroines en una época molt difícil plena de guerres i morts.
En l'actualitat la moda és una mescla de costums anteriors però renovades. Ara les dones poden ser el que vulguen. Com si volen ser lluitadores. 

-Bandolera-
Un personatge actual que podria comparar-se amb Mercadera és Bandolera, una serie televisiva d'una dona que lluitava per les injustícies.          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.