dissabte, 9 de febrer de 2013

Prova del comentari de text al 21T

Com el senyor, predicant a Jerusalem, va convertir la noble i gran senyora Magdalena, atraent-la cap al seu amor i coneixença
(Isabel de Villena, Vita Christi)


L'autora d'aquest fragment és Isabel de Villena, d'origen Valencià, va nàixer el 1430. Filla bastarda d'Enrique de Villena. De jove, Isabel fou introduïda en el convent de la Trinitat a València. Més tard fou abadessa, i per aquesta raò i pel que fa al Papa, calgué una dispensa especial per ser filla bastarda i arribar a dit lloc. Finalment, va morir al 1490. Respecte a la seua obra, no més es caracteritza en el conegut Vita Christi, ja que parla de l'època cristiana en temps de Jesús a més a més dels esdeveniments que els envoltaven. I és amb eixa temàtica amb la que es relaciona aquest fragment.

El seu gènere literari és la prosa religiosa, basant-se  en el seu tema principal religiós, tenint en compte que Isabel ha tret informació dels evangelis i la ha traduïda al seu propi estil de manera personal en el Vita Christi. El tema, com diuen aquests mots és la vida de Jesús, des de l'arribada al món, fins la mort i resurrecció, passant per la gent del seu entorn.

En aquest fragment es fa referència a María Magdalena, una amiga de Jesús i es parla dels seus àmbits i característiques personals. Isabel comença parlant per descriure com és Magdalena, dient que és una dona atractiva, amb una gràcia singular i única, però que tot i que es veu simple, ella tenía en  la seua propietat grans riqueses que havía heredat.

Magdalena portava roba molt luxosa i tenía grans vicis i desitjos, passant pel despertar sensual que creava en els homes. 
Isabel parla de les festes i reunions que es feien en el poble i parla d'una reputació i un caràcter que teníen les dones assistents, donant a entindre que Magdalena no el tenía.
Magdalena era coneguda «com la dona pecadora». Gràcies a la publicació d'un esdeveniment que es faría el següent dia, Magdalena va mostrar el seu interés.
Aquesta va assistir al lloc i un senyor (referit a Jesúcrist) amb la seua predicació i força i poder espiritual va fer canviar a la dona Magdalena, deixant els vicis darrere de la seua vida.

Els termes a destacar són alguns com sageta o com avalat, tot i que en la actualitat encara continuen utilitzant-se. Pel que fa a l'estil, és senzill amb expressions simples i amb un llenguatge pla i ben entenedor.

A Isabel me la puc imaginar una dona molt senzilla, amb les idees sobre la vida molt clares i amb un grau d'experiència espiritual molt elevat. Als destinataris, persones que en l'època encaren estaven molt introduïts en la religió católica i que de fet tindrien un lloc en l'estatus de l'esglèsia.

Com a relació amb l'actualitat puc esmentar la relació d'aquest tipus de narracions amb tot tipus de narracions religioses que hui dia encara continuen eixint al mercat lector. També puc dir de les sèries de televisió que són dibuixos molt lograts on el tema és la vida de Jesus i que, encara que no tinguem massa audiència, sempre hi ha gent que mostra un grau d'interés per ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.