diumenge, 10 de febrer de 2013

Exercici de comentari realitzat a classe.

''Com el Senyor, predicant a Jerusalem, va convertir la noble i gran senyora Magdalena, atraent-la cap al seu amor i coneixença''

L'autor d'aquest fragment és Isabel de Villena, qui va nàixer a valència el 1430. Filla bastarda del noble castellà i escriptor Enrique de Villena, de ben jove professà clarissa i ingressà en el convent de la Trinitat de València, fundat per la reina Maria, esposa d'Alfons el Magnànim.Arribà a ser-ne abadessa el 1463, i morí al mateix convent on es trobava el 1490. El fragment tractat pertany a la seua única obra, el Vita Christi, una narració de la vida de Jesucrist escrita perquè fóra llegida per les monges del seu convent. Es podria dir que aquest fragment pertany a la segona part del llibre, i que narra més bé la vida de Maria Magdalena, protagonista de tot el text.

Dit això, podem afirmar que el gènere literari al qual pertany el fragment es tracta d'una ''novela religiosa'', partint de les dades que Isabel va usar per a escriure-lo, junt amb altres elements que ella mateixa va inventar. Cal destacar que la defensa de les dones i també una xicoteta part d'amor o de tensió amorosa es poden veure reflectides en la narració i en el propi fragment. Amb tot açò, puc afirmar que el tema d'aquest fragment és ''la conversió de Maria Magdalena'', narrada en tercera persona i reflectint molt bé tot allò que li va ocòrrer quan va escoltar la predicació del Senyor.

Quant als principals esdeveniments relatats en el fragment, vull començar per destacar que Maria era considerada com a una ''dona pecadora'', amb tots els apetits sensuals i parant tota la seua atenció en els plaers de la vida i en vestits luxosos o novetats. Ben aviat, quan va escoltar tot allò que la gent deia sobre el famós predicador, qui era capaç de transformar en bé els cors i les voluntats de les persones de mal, va sentir la necessitat d'acudir a escoltar-lo, per l'admiració que li tenia. El fragment narra com aquell matí es va llavar i es va arreglar perquè fos ben mirada per tota la gent del poble, i va ser cavalcada fins al lloc on tota la gent s'havia reunit per a escoltar el sermó. Una vegada va ser colocada de les primeres, va començar la predicació del Senyor, qui es va fixar en ella i li va dirigir tot el seu sermó. Ella, tota ferida, va oferir la seua voluntat a Jesucrist, i amb tot això va tornar-se a sa casa, sense cavalcar, avorrint el que tant solia amar.

Aquest fragment narratiu pertany al registre literari, i com a expressions característiques d'allò que vol expressar el text, vull destacar: ''que ja entre el poble era coneguda com << la dona pecadora >>'', en contra de les dones; ''va començar a divulgar-se la gran forma de la predicació del Senyor'', com a part religiosa, i ''veent-se ja lligada i fermada amb aquella cadena d'amor'', com a demostració de la conversió provocada sobre la seua persona. Pel que fa a l'estil del fragment, allò que destaca és la senzillesa en l'expressió, amb un llenguatge pla i entenedor que fa servir Isabel de Villena, allunyat de la ''valenciana prosa''.

Respecte de com m'imagine l'autor, pense que Isabel era una dona molt influenciada religiosament i que volia expressar en el seu relat la seua posició contrària a la discriminació de la dona en l'època. Els destinataris no podien ser altres que les monges del convent de la Trinitat, tot i que si no disposara d'aquesta informació, pensaria que es dirigeix a tota la població (en general) de la seua època, ja que només volia donar a entendre que allò que es feia a la dona era molt roí. Quant a l'època, pense que es tractava de l'època medieval, per les creències que es veuen reflectides en el fragment.

Per a finalitzar, pense que el fragment, en la seua part amorosa, es relaciona amb els gustos actuals de lectura, relats en els quals una dona s'estima un home, i ambdós veuen reflectida la seua passió als seus ulls; per altra part, els relats religiosos d'aquest tipus són molt presents encara en gran quantitat de llibres, posant com a major exemple La Biblia, i no fa falta més que aquesta, on fins i tot es pot trobar un fragment similar al tractat. I, d'altra banda, la discriminació a la dona encara es troba a alguns països del món, per desgràcia, molt present.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.