diumenge, 10 de febrer de 2013

Comentari de l´"Exemple del mercader ambiciós i el diable"

L´autor d´aquest fragment és Francesc Eiximenis, va nàixer a Girona, de família  burgesa, fou franciscà i estudà en les universitats més importants. A la fi de la seua vida va ser bisbe d´Elna, va nàixer aproximadament en 1330 i va morir en 1409.

Aquest fragment és part d´una obra més extensa i te com a finalitat l´adoctrinament seguint les tradicions populars i medievals, es narratiu i de llenguatge senzill per tal que el ciutadà pla l´entenga.

L´estil d´aquest autor és un estil senzill per qué l´objectiu del text es ajudar a l´ home a trobar el camí a la rectitud, al final dl text fa un aclariment, en aquest cas el que fa es fer veure que el diable és dolent i fa veure que el tindre diners no és necessari per ser feliç, el que necessiten és creure en Déu.RESUM

Un mercader va a la Seu per donar gràcies per tornar bé, encén candeles per a tots els sants i per al diable. Somià amb el diable, i aquest li concedí un desig, el mercader demanà diners. El diable li porta a un camp i li diu que cabara. El mercader va trobar una olla amb diners, i el va soterrar per tindre els diners quan li feren falta. Com que no va trobar res per marcar el lloc, el diable li va dir que cagara damunt con a senyal. Quan es despertà s´havia cagat al llit i va comprendre que el diable  li havia pres el pèl.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.