dissabte, 26 de gener de 2013

Primer comentari del 21T al blog enguany

Tras una setmana massa fluixeta per part del pont de San Vicent a la Comunitat Valenciana, i per part de la baixa del nostre professor Toni, es l'hora de traballar una mica per avançar en la matèria.

Aquesta vegada es tracta d'un comentari que tal i com ha posat en el post Toni, hi ha que llegir, entendre i redactar mitjançant les preguntes proposades. Donçs allà va el meu text elegit!


Na Mercadera, una dona que esdevé heroïna popular
(Cap. CXXIV)

L'autor de l'obra es Ramon Muntaner, ciutadà de València, paisà de Xirivella, en la seua alqueria va començar la seua historia amb la Crònica. Autor de pes molt important on la seua obra té diversitat, com narracions de caràcter històric, memòries personals i fins a l'èpica popular, que era fins ara escoltada de veu en veu, de veí en veí.
En l'obra es veu com una dona, encara que en l'època es veu en un segon plà, pot desarmar un cavaller en qüestió de segons, i el poder que això implica.


Tal vegada siga una narraciò històrica amb estil de l'èpica, donant per suposats i afirmats els continguts de l'obra ja que conta en l'història dels regnats entre JaumeI, Pere II, Alfons II i Jaume II i en l'èpica del cavaller francés i la seua derrota davant el poder de la dona. Com a tema principal jo diría un cambi de poders mitjançant el cavaller i la dona.


En aquesta obra, tracta d'un fet que segons ell diu ha vist en els seus propis ulls. A un poble anomenat Peralada, una dona intel·ligent, a la que li diuen Mercadera, ja que ella te una botigueta al poble. Tot i seguit, la dona Mercadera se'n va a l'hort que està no més lluny del poble, sinó al costat de l'entrada, a recollir cols. Com fan els agricultors, la dona agafà la vestimenta adient i se'n anà. A més a més, Mercadera agafà una llança que la portava amb si. Quan va acabar la collida, es va apartar del lloc perque va sentir uns sorolls que li van causar intriga. Per sorpresa es va adonar de que era un cavaller francés damunt del seu cavall i amb campanetes de 'atrezzo'.
Aquesta se li va tirar damunt seua i amb la llança el va ferir, tant al cavaller com a el pobre cavall. El cavaller va caure i la dona va dominar la situaciò obligant al home a rendir-se.
Així es com la dona es va fer amb el poder i l'honra de guanyar un cavaller i per a fer el merit, davant el rei i l'infant Alfons, Mercadera es va fer amb el poder de ler armes del cavaller derrotat.He trobat una mica de varietat de mots de l'època com per exemple gonella o per exemple peripècia que gràcies a les aclaracions que em fa el llibre he pogut entrendre-les.
Un clar exemple de l'estil de Ramon Muntaner ha sigut en el moment que diu l'expresió "Què us diré?" retrobant l'estil que tenien els joglars quan davant del public exposaven les històries fent referencies al public o per dir-ho d'una manera, als oidors.


L'autor me l'imagine una persona amb molts coneixements en el seu cervell, quantitat de idees i tot tipues d'històries i gestes per narrar. Als destinataris, tot tipus de persones que en tot moment siguen amants o simplement les agraden les narracions antigues del gènere de l'èpica.


Aquest llibre es pot relacionar en part al llibre de Jaume Roig, amb l'Espill. Tenint en compte que com les situacions de cavalleria, el vencedor sempre passa a ser propietari del béns del vençut, i si hi ha rescat, s'emporta els diners. Aquesta escena es por comparar amb l'Espill en el moment que el protagonista venç una «folla duquessa, guerrera» i en cobra el rescat, i per tant es torna molt ric.Done per finalitzat el meu comentari, ha sigut curtet però intens. Fins la setmana vinent companys!

1 comentari:

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.