diumenge, 27 de gener de 2013

LLIBRE DE L’ORDE DE CAVALLERIA

SETMANA 2.2: 21 – 27 Gener

            Aquest fragment literari de l’obra Llibre de l’orde de cavalleria pertany al famós escriptor català Ramon Llull.  Fou un cortesà de vida mundana que patí una transformació religiosa als trenta anys, a partir de la qual dedicà la seua vida al proselitisme cristià, especialment entre els jueus i musulmans, i a incorporar els poders polítics i religiosos cristians en el pla missioner destinat a la conversió dels infidels. La difusió del seu pensament la realitzà mitjançant l’escriptura, l’ensenyament, la disputa amb autoritats teològiques, la petició a papes i reis o la fundació de centres de formació missionera. Per assolir els seus propòsits dedicà gran part de la seua vida a viatjar per difondre el seu missatge i posar-lo a prova.  Actualment es conserven 240 obres de Ramon Llull, entre les quals es poden destacar el Llibre de contemplació en Déuel que ara treballem  Llibre de l'orde de cavalleria, Romanç d'Evast e Blaquerna, Llibre de Santa Maria, Llibre de meravelles, Desconhort, Arbre de ciència, Arbre de filosofia d'amor, Cant de Ramon o El llibre de les Bèsties.
                               Pel que fa a l'obra, consta de set capítolsque traten de diversos temes relacionats amb valors morals i religiosos en la pràctica d'armes. Fou escrit al segle XIII i la seua finalitat principal era enfortir els ideals militars de la casta militar del moment. Ramon Llull proposa una reforma moral de la cavalleria donant importància a la fidelitat a la monarquia, a la defensa de la fe i al respecte cap a estaments inferiors de la societat.        
                    El gènere literari al qual podem englobar aquest text és la prosa cavalleresca dels segles XIII i XIV que fou de vital importància a l’hora d’escriure rellevants llibres com Tirant lo Blanc. El tema concret d’aquest fragment el podríem resumir com:

L’encontre entre el cavaller i l’escuder

            Es narra com un escuder, pujat al seu cavall, es dirigeix a la cort d’un famós rei quan de sobte s’adorm. El seu cavall el porta dins d’un bosc fins que para en una font a beure aigua. És en aquest moment quan l’escuder es desperta i s’adona que està al lloc on un cavaller fa penitència. Immediatament, baixa del seu animal, saluda al cavaller i s'asseu al seu costat.
          Quan llegim aquest tipus de texts veiem diversos mots típics de la cavalleria que a més d'ajudar-nos a classificar-los en un gènere culte, ens donen pistes del corrent literari: corts, escuder, penitència, emiratge... L’estil que al text s’utilitza es caracteritza per molt breus descripcions i abundants fragments on es desenvolupen accions, a més, també podem veure com es fan referències a Déus i personalitats religioses, típiques ambdós característiques dels texts cavallerescos.
            Acabant de llegir-ho m’imagine que aquesta història fou escrita per a ser contada en l’època medieval. Suposem que com que la majoria dels receptors eren analfabets, la difusió d'aquestes obres depenia fonamentalment de les actuacions dels joglars.
            Per finalitzar, com que he d’associar aquesta selecció diré que quan s’explicava la penitència que el cavaller guardava al bosc m’he recordat de seguida al Quixot, a l’escena on en meitat del bosc li diu a Sancho que des d’aquell instant es quedaria allà meditant i pensant en la seua estimada. No arriba a ser un símil 100% car el cavaller d’aquest text es lamenta amb motius religiosos i no amorosos, però els “autocàstigs” que s’imposen són molt semblants.

Don Quixot fent la seua penitència

1 comentari:

  1. Ben estructurat. Al meu parer falta alguna línia de presentació d'aquest tractat de cavalleria que va tenir molta influència a Europa i del qual se'n feren traduccions i versions. Et deixe un fragment perquè en pugues agafar una idea i introduir-la al text de la teua entrada:

    "Aquest breu tractat sobre els valors morals i religiosos relacionats amb la pràctica de les armes va ser escrit entre 1274 i 1276 per tal d'enfortir els ideals cristians de la casta militar del segle 13, i ha tingut un considerable èxit literari: traduccions franceses i angleses medievals i incorporació als primers capítols del Tirant lo Blanc.
    El Llibre de l'orde de cavalleria consta de set capítols que tracten respectivament de: els orígens i la noblesa de la cavalleria, la descripció de la funció del cavaller, l'examen de la persona que vol ser un cavaller, la carcassa de cavalleria, el simbolisme d'armes ofensives i defensives, els costums propis del cavaller i l'honor que se li deu.
    Ramon Llull proposa una reforma moral de la cavalleria (fidelitat a la monarquia, la defensa de la fe i el respecte cap als estaments inferiors de la societat)."

    ResponElimina

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.