diumenge, 27 de gener de 2013

La conquesta de València


L'autor d'aquest fragment es tracta del rei Jaume I, el conqueridor (1208-1276), que va ser rei entre 1213 i 1276. La seva obra consta d'una gran crònica anomenada Llibre dels fets. Es tracta d'una obra autobiogràfica, on es narra la vida i les gestes del rei. La crònica te també una intenció didàctica.
Aquesta obra pertany al genere narratiu que te un caràcter historiogràfic. El tema del fragment que he llegit es la rendició de la ciutat de València a les tropes del rei Jaume I.

En aquest fragment el rei conta que després d'haver descansat va manar buscar a l'arquebisbe de Narbona, els bisbes i els rics hòmens, per a dir-lis que la ciutat de València s'havia rendit i ara era seua. Al dia següent la senyera dels cristians la varen posar en la torre del Temple. Els cristians van concedir cinc dies als musulmans per a anarsen de valencia i al tercer dia els moros varen eixir de la ciutat i les tropes cristianes els van conduir fins a Cullera. El relat esta contat en primera persona, narrat pel mateix Jaume I.

L'autor, Jaume I, va ser un rei important i culte, que amb la seua obra tractava de donar a conèixer la seua vida i allò que va fer durant el seu regnat. Els destinataris eren bàsicament membres de la noblesa i religiosos, ja que en aquesta època, la gent del poble no sabia escriure ni llegir. L'època en que s'escriu l'obra va ser un període al qual València estava ocupada pels àrabs i els cristians lluitaven per a reconquerir-les.

Pel que fa als mots en aquest text només m'ha cridat l'atenció l'aparició de la paraula Nós, amb la que es fa referencia a la primera persona del singular i era un equivalent a "jo", utilitzat pels reis i el nobles.

1 comentari:

  1. Comentari més que acceptable. Tanmateix has de revisar l'ortografia i la puntuació per a millorar el text d'aquest escrit. Fes-ho tan prompte pugues.

    ResponElimina

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.