diumenge, 27 de gener de 2013

Jaume I: La conquesta de València

Aquesta obra va ser redactada per probablement pel mateix Jaume I, ja que no sabia escriure, però era un home culte. Sobirà de la Sobirà de la Corona d'Aragó amb els títols principals de comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, comte d'Urgell, i senyor de Montpeller (1213-1276). Començà a regnar a l'edat de 10 anys assistit pel Consell Reial, regnà 58 anys i morí a l'edat de 68 anys. Està enterrat al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. 


Aquest fragment, com tota l' obra completa, es una mena de biografia, por ser que siga una narració històrica, però no es una crònica , tan sols es un " llibre de fets", una de les seues peculiaritats es que es troba narrat des de l' oralitat. Per tant no pertany a ningú gènere conegut. En quant al tema del fragment es troba molt mes clar. Parla al voltant de la conquesta de València per part de Jaume I i l' estratègia que va seguir.

Aquest fragment, una mica curt, tracta del moment en que van dir als principals bisbes que havien conquerit València  aquestos, incrèduls en vegada de donar gràcies a Deu, com va fer Jaume I, van preguntar com ho havien aconseguit. Ho van aconseguir prometent que conduirien tots el sarraïns fins a Cullera i Dénia. A continuació mostra l' emoció al posar la senyera a la torre del Temple. Dels cinc dies que van concedir per a eixir de València, els sarraïns van eixir en tan sols tres. Els van conduir fins a Cullera


En quant als mots que pertanyen al registre culte, hi ha pocs. Els més destacats son mercé, que significa acte de  benvolença, de misericòrdia, envers algú. També crida molt l' atenció l' utilització del pronom personal tònic Nós en vegada de nosaltres.


En quant a l' autor, no pareix Jaume I, ja que hi ha una referencia cap ell en tercera persona, així que es deu de tractar d' algú dels seus hòmens de confiança. Els destinataris son els bisbes, ja que son ells els que reben la noticia per part de l' emissor. L' època en que es va escriure es l' època en que es va conquerir València, o pot ser siga més endavant, poc abans de morir el rei i siga com una mena de les seues memòries.
Aquest text te una gran importància a l' actualitat puix que explica un dels esdeveniments més importants a la nostra història, i si no ocorregués la nostra societat i cultura seria molt diferent. El text es pot relacionar amb altres textos de gran importància com el cantar del mio Cid, encara que son textos de diferent genere i diferents en quant a la forma.     

1 comentari:

  1. El rei a qui fa referència eixa 3a persona és el rei moro, no Jaume I. En tot moment és el propi rei en Jaume qui relata els fets.
    Tracta d'aprofundir una miqueta en el contrast entre el Cantar de Mío Cid i la Crònica (diferència de gèneres i d'herois) i et quedarà redó aquest comentari.

    ResponElimina

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.