diumenge, 27 de gener de 2013

Exemple de la llebre i el lleó


Láutor d'aquesta obra es Ramon Llull (ciutat de Mallorca, 1232/1233-1315/1316) va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII . La seva obra escrita és la més extensa produïda per un sol autor medieval, la redactà en català, occità, llatí i àrab. És considerat, juntament amb l’autor del Llibre dels fets , el primer autor literari rellevant en català i el primer autor medieval en fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, teològics i místics. També fou el primer en escriure-hi novel·la moral, i un dels primers en fer-hi divulgació científica i tècnica.
El genere literari d'aquesta obra es una faula ja que esta protagonitzada per animals. El tema: el tema principal d'aquesta obra es la superioritat de l'astucia de la llebre sobre la força del lleó.
El resum d'aquesta obra es que una llebre que s'ha d'oferir com a menjar d'un lleó es retarda amb l'argúcia que un altre lleó l'havia reclamada abans. El primer lleó vol que li presenti aquest altre i el porta davant d'una bassa d'aigua murada: en veure's reflectit el primer lleó s'abraona contra l'aigua creient veure l'altre i s'ofega.
En aquest relat no he trobat cap mot o expressio del text que formen part del registre culte, literari.
A l'autor d'aquest relat me l'imagine com al catacter que te la llebre molta abstucia i perspicacia a l'hora de resoldre les situacions. Aquest relat el podem relacionar amb un altre exemple com el de la tortuga i la llebre.

1 comentari:

 1. Pablo, fes una breu introducció al llibre en què es publica aquesta faula. Pots usar aquesta informació:

  El Llibre de les bèsties és part d'una obra més gran, "El Llibre de les Meravelles". Va ser escrit a París, en 1289. 

  "El Llibre de les Meravelles” és un viatge per la vida. Félix, el protagonista, és enviat pel seu pare a passejar i qüestionar tota la creació. Passa per les ciutats i els boscos, pregunta els pastors, savis, ermitans, artesans i els filòsofs sobre la teologia, l'astronomia, les ciències i la política, sempre curiós sobre tots els aspectes de la creació.

  'El Llibre de les Meravelles” és un compendi de deu llibres narrats en forma d'al·legories, amb moltes històries i anècdotes. Els títols en són: Déu, els àngels, el cel, elements, plantes, metalls, bèsties, l'home, el Paradís i l'Infern. "El Llibre de les bèsties” es creu que va ser escrit abans que els altres i s'incorporà després al conjunt de “Les Meravelles”

  Fèlix es troba al camí, després de nombroses experiències viatjant pel món, dos homes amb els quals intercanvia algunes paraules i els fa alguna pregunta. Li diuen a Félix la manera com acaben de trobar un grup d'animals a punt de participar en l'elecció d'un rei. Fèlix continua, veu els animals i es converteix en l'observador d'un cicle d'esdeveniments que comença amb l'elecció del seu rei. En les conclusions de "Les Bèsties", el narrador, no Fèlix, ens diu que Fèlix va dur el llibre a un rei perquè ell pogués evitar malvat consell i homes deshonestos.

  ResponElimina

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.