diumenge, 13 de gener de 2013

El 21T es prepara per a un trimestre carregat de prosa

Tras una temporada de vacançes, gaudint tot sovint del dies freds a València, començem de nou un període amb aquest trimestre en el que com Toni ja ens va acançar, donaríem els registres, varietats de la llengua, i un punt important de la literatura, la prosa de l'època.


Per a començar, el dilluns va ser el primer dia de valencià i anabem tots una mica perduts en el tema que vam deixar en l'aire sobre el mapa conceptual que Toni ens demanà abas de anar-nos-en. Quan vam entrar a clase ell ja estaba repartint un full que portaba una sèrie de textos molt concrets per arrivar a detallar una graella on mitjançant creus tindríem que informar de les carcterístiques del text: si es especialitzat, si el nivell de llengua es elevat, si es escrit o bé oral, etc.


Tot seguit, el dimecres, segon dia per al 21T Toni ens va introduir en les varietats dialectals del valencià i la seua historia geogràfica.
Va explicar en tota mena de detalls la varietat diatòpica i dialectal, ens va explicar d'una manera fantàstica quines característiques s'amagaven sota els dialectes. Toni ens parlà d'unes característiques geogràfiques, altres morfològiques i altres sintàctiques. En cada lloc del mediterrani es parla en una característica diferent. Continuant, ens va ficar una sèrie d'audios on en una qualitat de llàstima, trataríem de identificar el lloc geogràfic de on estaben.


Arribat ja el dijous, continuarem amb el tema del passat dia, els dialectes. Toni ens va lliurar uns fulls molt complets on explicava 'a grosso modo' els detalls de cada dialecte pasant per les característiques i els llocs en mapa on es parla cadascun. Per finalitzar la sessió, va ficar un vídeo al canó per tal de que vegerem en un vídeo molt complet de deu minutets (hi ha que dir que per molt antic que siga, s'explica d'una manera extraordinaria) com camviaven les mateixes paraules d'un lloc de la comunitat a altra, i el mateix amb la resta de mediterrani.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.