divendres, 4 de gener de 2013

Treball de lectura optativa de la 1a avaluació

                         Crònica de Ramon Muntaner

Resum:

     Aquest llibre tracta sobre la vida de Ramon Muntaner, comença amb el matrimoni de Pere el Catòlic  i Maria de Montpeller, els pares de Jaume I. Per tindre relacions, els alts càrrecs de Montpeller fan una tàctica per tal que es quedara embarassada la reina.
    Al naixement de Jaume I li va seguir la mort del seu pare Pere, i va heretar els càrrecs de rei d´Aragó, Comte de Barcelona i d'Urgell i senyor de Montpeller, es casà amb la filla de Fernando de Castella, tingué un fill però morí com la mare i es va tornar a casar i va tindre 3 fills i 3 filles.
   Va conquerir l´illa de Mallorca peró va ser obligar a defendre la seua terra dels valencians sarrains, tingué molt d´exit i va anar a conquerir el que en la actualitat es la Comunitat Valenciana.
   Els serrains es van revelar i altra volta va anar a conquerirlos peró va ser l´infant Pere fill de Jaume I.
  El rei Jaume I mor i Pere el Gran ara hereta els titols del seu pare, el dol i la pena per la mort de Jaume I es molt gran.
   El rei Pere arriba a Alcoll amb baixell i les seues tropes, els nobles portaven tropa i els almgavers que erenn soldats autóctons de les fronteres amb els serrains.
  Amb l´ajuda d´un serrai acaba amb l´exércit enemic fent una emboscada i lluitant en la própia batalla.
  Després assalten i maten l´illa de Greba i altres dels alrededors amb l´exércit d´almogavers, i es fan rics.
  Mentrestant a catalunya setgar els francesos, amb una batalla intensa van matar molts soldats enemics.
  Una dona es va preparar per a collir les cols i es va ficar una llança i una espasa. Mentre collia les cols va veure un cavaller i li va perforar la cama amb la llaça, el va fer presoner.
  El rei Pere es ficà malalt en un viatge i va enpijorar, per tant va fer el testament i es va preparar religiosament per a morir.
   El rei Pere va llegir el testament davant uns religiosos i nobles i es va morir molt dignament, va fer rei a Jaume II.
  Jaume II va atacar Murcia i va perticipar en moltes lluites, a la fí va deixar de procurador d´aquelles terres al seu germà.
  Ramon Muntanerva ser el capità de la Gran Companyia a Grecia, on vcan resistir atacs i finalment van guanyar, despres van prendre tots els guanys i es van fer rics .
  El llibre acaba amb el nomenament a Barcelona de Jaume II.


ALMOGÀVERS
   
  Els almogaàvers eren els soldats autóctons de la Corona d´Aragó, erenn soldats que no portaven molta ddefensa preferien la mobilitat,  d´armament portaven una llança curta per derribar als cavalls i un gavinet gran per degollar.
  Els Al-aladid eren els liders dels almoàvers i el mes curios es que no era almogàver, solien ser grans estrategues.
  Els Almogàvers eren una infanteria d´élit, pero eren uns bàrbars i no treballaven, aprenien a matar des de nanos, quan anaven a la batalla portaven a la família perqué aprengueren l´art de la guerra, eren increiblement eficaços.
  La seua actitud era molt temerària i sols miraven per la corona d´Aragó, no els importava masacrar tot ser viu.
  La seua decadéncia i fi va ser provocada per la vida sedentaria.

1 comentari:

  1. David, fa la impressió que no has introduït les correccions al text. Mira de millorar-ne l'ortografia, d'acord?

    ResponElimina

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.