diumenge, 27 de gener de 2013

Comentari d'un fragment molt peculiar.

Com Jacob Xalabín i la senyora Nerguis recuperaren el coneixement i se sorprengueren en trobar-se tots dos sols.
(Cap. IX)

Aquesta narració novel·lesca del començament del segle XV és d'autor anònim, i tracta (o recrea) les aventures d'un dels fills de Murat I, el dirigent que durant la segona meitat del segle XIV va assentar les bases del futur Imperi otomà. Concretament, aquest fragment narra una d'aquestes aventures, la qual té lloc en la cambra d'una torre que es troba amb la porta tancada amb clau per fora.

Introduïnt-nos una mica en l'obra i en el seu context històric, es pot dir que es tracta d'una ''novel·la sentimental o de cavalleria'', com altres tantes que eren escrites a l'època, fixant la major part de l'atenció en els relats d'aventures per part d'un personatge heroic. Cal destacar també que una novel·la d'aquest tipus es pot vore reflectida la narració de fets històrics, tot i que en aquest fragment no hi apareixen. Amb tot açò, puc pensar que el tema d'aquesta narració peculiar pot considerar-se com ''L'amor i les aventures viscudes per part d'un príncep turc, anomenat Jacob'', tot i que el considere una mica extens.

Cal centrar-se ara en els principals esdeveniments que tenen lloc en aquest fragment de la novel·la. Considere que aquesta part de la narració consta de dos esdeveniments principals, que ben bé poden ser el recuperar el coneixement per part de Jacob i la senyora Nerguis i vore's dins de la cambra de la torre, i per altra part, l'escena eròtica o amorosa (segons se'l mire cadascun) que ambdós personatges duen a terme.
Aquests esdeveniments principals van acompanyats d'altres sense tanta relevància, com poden ser el vore's que la porta d'eixa part de la torre es troba tancada amb clau i per fora, o bé que la senyora Nerguis es trobe despullada de quasi totes les seues robes, tret de la camisa i d'un humil mocador que portava als seus cabells.
Una sèrie d'esdeveniments que delaten allò tan intens que tracta aquesta meravellosa escena.

Pel que fa als mots o expressions del text, cal començar dient que aquest fragment (i la novel·la en sí) pertany al registre literari i, per tant, no he trobat mots d'una dificultat a destacar. Tot i això, voldria destacar expressions del tipus ''Com l'amor, el qual és sobirà sobre totes les altres coses..'' o ''va prendre aquell delitable cos cobert per una fina camisa'', que d'alguna manera poden reflectir el tipus de lliteratura medieval de la qual forma part aquest fragment.
I, pel que fa a l'estil de la novel·la, no es troba molt ben definit (potser siga jo que no sóc capaç d'assimilar-ho bé), ja que no es coneix amb certessa si es tracta d'una traducció o és obra d'algun renegat catalanoparlant. Tot i això, sembla tindre les característiques pròpies o l'estil de la lliteratura oriental en català.

A l'autor (tot i que no siga cert el seu origen) me l'imagine com una persona alegre, sentimental, que bé podria reflectir en aquesta novel·la tots els desitjos o les passions que no seria capaç de reflectir en persona o en qualsevol altre àmbit, i que aprofita per a desfogar-se de tot allò en aquesta la seua narració. Pel que fa als destinataris, imagine que es tracta d'un públic molt general, a tot tipus de persones (siga el que fóra el seu estament social) que el pogueren usar com a entreteniment, sobretot per a aquells que pogueren pertànyer a una classe social més baixa, on aquests desitjos (eròtics, notablement) es podrien veure molt més pronunciats.
L'època tracta del segle XV, en un dels episodis crucials de la història medieval europea.

Per a finalitzar, i com què toca comparar aquest fragment amb altres textos coneguts, estareu tots d'acord amb mí en què aquesta narració, o aquesta part de la narració s'assembla molt al poema ''El viatje de les mans'' d'Ibn Khafaja d'Alzira, el qual tracta en els seus versos la passió i l'erotisme en una intensa escena d'amor en una parella que sota els efectes de l'alcohol es deixa dur per els seus desitjos. L'escena es quasi la mateixa en ambdós relats, llevat que es duen a terme en llocs molt diferents, potser com a única diferència destacable entre ambdós.
1 comentari:

  1. L'estil és una narració lineal i molt planera o senzilla.
    Comentari aconseguit.

    ResponElimina

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.