diumenge, 13 de gener de 2013

ACTUALITZEM VERSIÓ AL 2.0

SETMANA 2.0: 7 – 13 Gener

            Primera setmana del nou any 2013, que coincideix amb la primera del segon trimestre. La segona oportunitat per excel·lència dels estudiants al que la frase “Aquesta avaluació em vaig a posar les piles” és la que més sona pels corredors de l’edifici. Dependrà de cadascú millorar, igualar o anar a pitjor amb els resultats que realment, queden molt a prop d’aquests dies.
            Reiniciàrem les classes amb una activitat relacionada amb el temari que deixarem penjant abans de les vacances, ens ha ajudat a tots a recordar els esquemes de la varietat dialectal. La pràctica consistia en, mitjançant sis textos, ser capaços d’analitzar-los i classificar-los en funció d’alguns trets com el tema, el llenguatge, el mode, el nivell de formalitat, la intenció o el nom del registre. Per a acabar la sessió aprofundirem en els registres (sobretot el culte i col·loquial) i intentàrem “traduir-los a un estàndard.
            Abans de que el timbre donera fi a la jornada, Toni féu un breu resum de la dinàmica d’aquesta avaluació. Ens explicà que a partir de la sessió de demà hauríem de treballar el llibre de Les Veus del Temps per tal d’acabar-lo i començar amb Tirant-lo Blanc, del que cadascú hauríem de fer el resum d’un dels capítols. Pel que fa al bloc, els vint per cent de la nota que li pertany el constituiran huit entrades setmanals més dos treballs relacionats amb les lectures que haurem de penjar. Finalment anotà que a l’apartat de literatura treballarem la prosa medieval, més fàcil d’entendre i que segons la seua opinió, més ens agradarà.
            Però la part principal de la setmana l’ha ocupada la teoria que haurem d’estudiar front a l’examen de llengua relacionat amb la variació dialectal. Espere que s’hagueu recordat d’haver-li fet una ullada als fulls que hem treballat aquesta setmana, ja que demà ens espera un mini-control de reconeixement dels distints tipus de dialectes del català. La variació fonètica (en especial la de les vocals), la morfosintàctica (com acaben els verbs les gents de distintes regions geogràfiques) i alguna variació lèxica seran claus per a poder triar l’opció correcta a classe. Recordeu també la classificació que vam fer a classe de tots els tipus que podíem trobar.
1. Català Occidental:
            - Varietat nord occidental
            - Valencià general:
                        · Valencià septentrional
                        · Castellonenc
                        · Valencià apitxat
                        · Valencià meridional
                        · L’alicantí
2. Català Oriental:
            - Varietat septentrional o rossellonés
            - Varietat central
            - Varietat balear
            - L’alguerés

            Com a consell afegiria que tornareu a vore el vídeo que vegèrem dijous al Youtube, car el podeu trobar ràpidament i de segur que us quedareu amb alguns trets bàsics que es poden reconèixer immediatament amb l’escolta.
            M’acomiade per aquesta setmana i ens veiem diumenge vinent. Espere tindre més temps de fer el blog amb calma, encara que pense que fins a principis de febrer no gaudiré d’aquest.


1 comentari:

  1. Carlos, hi ha una petita errada (lapsus) a l'esquema que has presentat. On diu 1.Català Oriental ha de dir Occidental i viceversa al punt 2. Per la resta, fenomenal.

    ResponElimina

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.