dijous, 8 de novembre de 2012

Poesia clàssica

Ací està el treball de comentari que vam fer, la prova que vam realitzar sobre la poesia clàssica:

Llegir i parlar sobre poesia clàssica m’ha paregut una experiència molt interessant ja que estem acostumats a estar envoltats per escrits contemporanis, així és que llegir textos clàssics ens dóna l’oportunitat de conèixer i comprendre les conductes de l’època.

De tots els poemes treballats, m’han cridat l’atenció “Tinc un desfici, ai,inclement”de La Comtessa de Dia, un fragment de “l’Espill” de Jaume Roig i “Balada” d’Andreu Febrer.

El primer ens mostra un comportament de la dona poc conegut en eixa època. El desig de desfer-se del seu actual marit i ser amada per un altre, un amor pràcticament adúlter. Un poema de versos octosíl·labs, d’art menor i rima consonant, agrupats en sis estrofes. El fet de que l’autor siga una dona em pareix molt curiós. Perquè són temps difícils per a les dones, i no obstant això, aquesta comtessa mostra els seus sentiments com si d’un home es tractara, unes expressions sense restriccions poc comunes venint d’una dona d’època. Afortunadament, en l’actualitat, no és res estrany llegir escrits redactats per dones. L’igualtat és un terme que no estava present en eixos temps.

En el segon, molt diferent del primer, Jaume Roig s’expressa amb fàstic i repulsió al parlar de la seua dona. Segurament aquesta situació és resultat d’un matrimoni per conveniència. L’autor conta com les dones s’han encarregat d’arruïnar-li la vida i encara que no la suporta, manté la seua relació amb aquesta dona tan fastigosa des del punt de vista de l’autor. En aquest fragment de “l’Espill” podem observar que es tracta de versos molt peculiars ja que apenes compten amb quatre síl·labes cadascú. Aquest fet fa difícil la seua lectura i comprensió i fa recomanable llegir la versió adaptada. No podem parlar d’amor en un poema com aquest, i en l’actualitat podia estar relacionat amb els divorcis i els maltractaments en la parella.

En el tercer, el poeta no comprén l’actitud de la seua amada. No comprén com l’ha perduda i no suporta la idea de no recuperar-la mai.  I ho representa repetint quatre vegades “ja que no sóc vostre, de qui seré?”, reclamant així l’arribada de la mort per tal de que acabe amb la seua trista vida, ja que si no pot estar amb ella, la seua vida perd tot el sentit. El poema consta de quatre estrofes en les quals el poeta descriu els seus sentiments. Podria estar relacionat amb l’actual cançó Someone like you, en la qual també es lamenta que una relació s’haja acabat i com que cadascú seguix el seu camí es fa impossible reprendre la relació que la cantant  troba a faltar.
Em sembla que tots els poemes reflecteixen problemes amorosos o de parella. Sentiments que tal vegada són més fàcils d’expressar per mitjà de la poesia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.