diumenge, 28 d’octubre de 2012

Cometari poètic.

El viatge de les mans.

Poema que parla de l' amor entre dos joves sota els efectes de l' alcohol. El recurs més utilitzat són les metàfores, destaquen les utilitzades com a referencia a parts específiques del cos, com el lliri del seu coll, el narcís de les parpelles o la rosa de les galtes.

Sorprèn molt d' aquest poema el sexe explícit, i que haguera superat la censura, molt forta a l' època  Deixant els tópics a banda  el poema es sensual, eròtic i apassionat. 

Espill o llibre de les dones

Escrita per Jaume Roig a l' edat mitjana. En aquest poema el poeta busca la degradació màxima de la dona, parlant sobre diferents àmbits de la vida quotidiana i d' higiene personal. Alguns exemples d' aquesta degradació es que diu que la dona no es dutxava, orinava al llit i roncava com una porca.

El poeta utilitza figures especifiques per a accentuar aquesta degradació, com l' utilització del a hipèrbole.

Aquesta mentalitat antigament es trobava molt present a l' edat mitjana, i per desgracia, hui en dia també, sobretot als països fonamentalistes musulmans.

Balada de la garsa i l' esmerla

Poema escrit per Joan Roís de Corella, en ell s' utilitza la figura de  dos aus: una garsa representant a la dona ja que es un ocell molt bonic, paregut a un flamenc, i una esmerla, paregut a un corb però amb el bec taronja, representant a l' home.

El poema tracta d' un amor no correspost que sent l' home cap a la dona. Aquest es fonamental per a l' home, sense ell no pot viure. Per això no demana a la dona a la dona un amor recíproc, tans sols una mirada, que el tinga present. Si no fa aixó l' home es planteja posar fi a la seua vida. 

El que mes crida l' atenció d' aquest poema es el amor platònic entre l' home i la dona. Es amor cortés.

Conclusió

La figura present a tots els poemes es la dona, però es tenen diferents percepcions. En el primer poema es una amor recíproc, en el segon es un despreci absolut, anomenat misogínia. E tercer es parla d' un amor recíproc.

Doncs, podem dir que dins d' un mateix context històric hi ha diverses percepcions de la dona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen els comentaris dels companys i les companyes de classe al meu apunt.